Santa Helena, Nikaragua - espresso - 250 g

3 hodnocení
299 Kč
Skladem (>5 ks)

Tato pražená zrnková káva, celým názvem Finca Santa Helena, je 100 % arabika. Pochází až ze Střední Ameriky, konkrétně z Nikaraguy a svou sladší chutí připomíná marcipán, grep a javorový sirup. 

Kategorie: ESPRESSO
Intenzita: Stupnice: 3 z 5
Sladkost: Stupnice: 4 z 5
Acidita: Stupnice: 3 z 5
Tělo: Stupnice: 4 z 5
Země původu: Nikaragua
Kontinent: Severní Amerika
Region: Las Nubes, Dipilto - Nueva Segovia
Způsob zpracování: Promyté

Díky bohatému vulkanickému podloží a mnoha jezerům má Nikaragua ideální podmínky pro vysoce kvalitní kávy.

Kávu poprvé do země přivezli v roce 1800 španělští kolonialisté. Dnes se pěstuje zejména v oblastech Las Segovias, Matagalpa a Jinotega.

Ve 20. století byly kávové farmy kvůli politickým nepokojům a občanské válce opuštěny. Navíc v roce 1998 udeřil hurikán Mitch, který poškodil kávovou infrastrukturu, a jelikož je Nikaragua považována za druhou nejchudší zemi na západní polokouli, tak obnova kávy byla důležitá nejen pro malé producenty, ale pro celou ekonomiku. Proto vznikla nikaragujská asociace malých kávových družstev, CAFENICA, která pomohla kávový průmysl znovu obnovit. Dnes produkce kávy podporuje živobytí téměř 45 000 rodin. Většina z těchto producentů jsou drobní zemědělci, kteří pěstují kávu na svých malých pozemcích. 

Významná část produkce kávy, téměř 95 %, se pěstuje v okolí původních exotických rostlin. To znamená, že nikaragujská káva roste v souladu s okolními ekosystémy a pomáhá podporovat biodiverzitu a zdraví půdy. To je životně důležité vzhledem k tomu, že země je silně odlesněna. 

V severní části země se nachází oblast Nueva Segovia, která sousedí s honduraskými horami, a právě zde v regionu Las Nubes, Dipilto se nachází farma Finca Santa Helena. Ta je v rodině Gradizů po mnoho generací a posledních 15 let stojí v jejím čele Santos Filomena Gradiz. Farma je rozdělena na více částí podle nadmořské výšky, což ji umožňuje pěstovat více odrůd najednou, konkrétně odrůdy Caturra, Red Catuaí, Maracaturra, Java, Marselleza a Catimor. 

Tato káva je směsí odrůd Caturra a Red Catuaí zpracovaná promytou metodou, při níž se káva nechá fermentovat na hromadách po dobu 24 hodin. Následně se káva po dobu tří dnů suší na vyvýšených platech, následně dalších osm dní ve stínu, a pak ještě jeden den na slunci, dokud nezíská ideální vlhkost. 

Náš partner, Cafetos de Segovia, spolupracuje s kávovými producenty v Nueva Segovia, aby zvýšil jejich kvalitu a zároveň je propojil s pražírnami po celém světě. Organizaci založily v roce 2014 sestry Ana a Martha Albir, které se pěstování kávy věnují celý život. Santos Filomena Gradiz je jedním z producentů kávy, se kterým Cafetos de Segovia spolupracuje.

 

IMG_8781

IMG_8771

_MG_0791

IMG_8737

IMG_8744