Centroamericano, Kostarika - filtr - 250 g

4 hodnocení
339 Kč
Skladem (>5 ks)

Tato sladší káva s chuťovým podtónem medu, koření a kandovaného ovoce pochází z jedné největších a nejstarších kávových farem na Kostarice. Farma Aquiares, která řídí celý proces produkce kávy a kde jako jedni z prvních zavedli moderní model udržitelného zemědělství, leží vysoko na úrodných svazích sopky Turrialba. To vše jim umožňuje plnit nejvyšší standardy kvality, a to již přes 100 let. Je napražena pro přípravu filtrované kávy.

Kategorie: KÁVA
Hmotnost: 0.25 kg
Intenzita: Stupnice: 4 z 5
Sladkost: Stupnice: 5 z 5
Acidita: Stupnice: 2 z 5
Tělo: Stupnice: 5 z 5
Země původu: Kostarika
Kontinent: Severní Amerika
Region: Turrialba
Způsob zpracování: Přírodní, promyté

Kávové pozemky jsou protkány přírodními prameny a nesčetnými potoky a řekami, které jsou všechny chráněny zalesněnými zónami zhruba v 1 200 až 1 400 metrech nad mořem.

Farmu Aquiares založili britští farmáři v roce 1890. Začali s produkováním a vyvážením kostarické kávy. V roce 1971 farmu zakoupili její současní majitelé – tři rodiny, které společně s pracovníky farmy zavedly moderní model udržitelného zemědělství. Don Alfonso převzal vedení farmy v roce 1992 a od počátku považoval péči o své zemědělce za jednu ze svých hlavních priorit. Jeho obětavost proměnila farmu i celý region.

V den, kdy jsou kávové třešně sklizeny, jsou přesunuty do mlýna. Poté jsou přemístěna na terasy se solární sušičkou k předsušení. Po 2-3 dnech předsušení se přemístí na vyvýšené záhony, kde se pomalu suší ještě l0 dní. Nakonec se káva umístí k mechanického sušení na 1 den, aby byl celý proces dokončen.

Farma již dlouho propojuje udržitelné zemědělství, environmentální a sociální zdraví. Podniknutím řady kroků Aquiares ukázal, že lze změnit ekologické ideály ve skutečnost.

Farma získala v roce 2003 certifikaci Rainforest Alliance a v roce 2012 se Aquiares stala první farmou na Kostarice, která splnila požadavky klimatického modulu Rainforest Alliance. Ta vyžaduje dodržování přísných norem emisí skleníkových plynů a spotřeby energie, které jsou pečlivě sledovány během každé sezóny sklizně. Tato certifikace prokazuje, že nízké emise farmy nepřispívají ke změně klimatu.