POPIS KÁVY
Káva Tibebu Roba pochází z etiopské oblasti Yirgacheffe, vesnice Banko Chelchele v zóně Gedeo. Pěstuje ji farmář Tibebu Roba, který farmu založil v roce 1982. Kávovníky rostou v nadmořské výšce 1985 - 2000 m n. m. na červené vulkanické půdě a jedná se o odrůdy Kurume a Wolisho. Zpracování zrn probíhá naturální metodou – třešně se ručně sbírají od listopadu do ledna a suší na afrických postelích. Káva má tmavě ovocný charakter, jemnou čajovou strukturu a získala 91 bodů SCA v soutěži Ethiopian Cup 2019, čímž se Tibebu Roba zařadil mezi nejlepší etiopské farmáře.
ETIOPIE
Etiopie je považována za kolébku pěstování kávy, a to nejen díky své dlouhé historii spojené s tímto nápojem, ale také kvůli široké rozmanitosti druhů a odrůd kávovníků, které se zde pěstují. Kávovník arabský, známý svou vynikající kvalitou zrn, pochází právě z této oblasti, kde se káva pěstuje už více než 1 000 let.
- LOKALITA
 
Pěstování kávy v Etiopii se liší od mnoha jiných zemí, přičemž většina kávovníků roste na malých rodinných farmách a v přírodních lesích, spíše než na rozsáhlých komerčních plantážích. V zemi existují tři hlavní regiony pro pěstování kávy: Sidama, Yirgacheffe a Limu. Každý z těchto regionů je známý svými specifickými chuťovými profily, které jsou formovány různými klimatickými podmínkami a způsobem zpracování kávových zrn.
- ZPRACOVÁNÍ
 
Při sklizni kávy se často používá tzv. mokrá metoda, kdy se dužina ovoce odstraní před sušením zrn na slunci, což pomáhá zachovat svěžest a čistotu chuti.
- CHARAKTER
 
Etiopské kávy jsou vysoce ceněné pro svou komplexní a vyváženou chuť. Vyznačují se bohatou paletou květinových, citrusových a bylinných tónů, což je způsobeno specifickým klimatem, vysokou nadmořskou výškou a tradičními metodami pěstování a zpracování.
NÁVOD NA PŘÍPRAVU
Pro správnou přípravu espressa použijte 1 díl kávy na 2,5 dílů vody, tedy 15 g kávy na 37,5 g/ml vody.
SLOŽENÍ
| HMOTNOST | 250 g | 
| VÝŽIVOVÉ ÚDAJE | x | 
| ALERGENY | x | 
| LEGISLATIVNÍ ŘAZENÍ VÝROBKU | pražená zrnková káva | 
| SLOŽENÍ SE ZVÝRAZNĚNÝMI ALERGENY | 100% pražená káva (100% arabika) | 
| SKLADOVÁNÍ | skladujte v suchu a temnu při pokojové teplotě | 
| VÝROBCE | CrossCafe Pražírna s.r.o., Ledecká 2207/19, 323 00 Plzeň, Česká republika | 
| TRVANLIVOST | minimální trvanlivost je uvedena na obalu výrobku, v případě zájmu je na vyžádání | 
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                        