Novinka

Tibebu Roba (250 g)

Neohodnoceno
355 Kč
Skladem (>5 ks)

pražená káva / 100% arabika

Kategorie: ESPRESSO
Intenzita: Stupnice: 4 z 5
Sladkost: Stupnice: 4 z 5
Acidita: Stupnice: 3 z 5
Tělo: Stupnice: 4 z 5
Chuťový profil: oolong čaj, broskev, sakura
Země původu: Etiopie
Kontinent: Afrika
Způsob zpracování: suchá metoda
Praženo: Espresso
Gramáž: 250 g

POPIS KÁVY

Káva Tibebu Roba pochází z etiopské oblasti Yirgacheffe, vesnice Banko Chelchele v zóně Gedeo. Pěstuje ji farmář Tibebu Roba, který farmu založil v roce 1982. Kávovníky rostou v nadmořské výšce 1985 - 2000 m n. m. na červené vulkanické půdě a jedná se o odrůdy Kurume a Wolisho. Zpracování zrn probíhá naturální metodou – třešně se ručně sbírají od listopadu do ledna a suší na afrických postelích. Káva má tmavě ovocný charakter, jemnou čajovou strukturu a získala 91 bodů SCA v soutěži Ethiopian Cup 2019, čímž se Tibebu Roba zařadil mezi nejlepší etiopské farmáře.

 

ETIOPIE

Etiopie je považována za kolébku pěstování kávy, a to nejen díky své dlouhé historii spojené s tímto nápojem, ale také kvůli široké rozmanitosti druhů a odrůd kávovníků, které se zde pěstují. Kávovník arabský, známý svou vynikající kvalitou zrn, pochází právě z této oblasti, kde se káva pěstuje už více než 1 000 let.

 

  • LOKALITA

Pěstování kávy v Etiopii se liší od mnoha jiných zemí, přičemž většina kávovníků roste na malých rodinných farmách a v přírodních lesích, spíše než na rozsáhlých komerčních plantážích. V zemi existují tři hlavní regiony pro pěstování kávy: Sidama, Yirgacheffe a Limu. Každý z těchto regionů je známý svými specifickými chuťovými profily, které jsou formovány různými klimatickými podmínkami a způsobem zpracování kávových zrn.

 

  • ZPRACOVÁNÍ

Při sklizni kávy se často používá tzv. mokrá metoda, kdy se dužina ovoce odstraní před sušením zrn na slunci, což pomáhá zachovat svěžest a čistotu chuti.

 

  • CHARAKTER

Etiopské kávy jsou vysoce ceněné pro svou komplexní a vyváženou chuť. Vyznačují se bohatou paletou květinových, citrusových a bylinných tónů, což je způsobeno specifickým klimatem, vysokou nadmořskou výškou a tradičními metodami pěstování a zpracování.

 

NÁVOD NA PŘÍPRAVU

Pro správnou přípravu espressa použijte 1 díl kávy na 2,5 dílů vody, tedy 15 g kávy na 37,5 g/ml vody.

 

SLOŽENÍ

HMOTNOST 250 g
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE x
ALERGENY x
LEGISLATIVNÍ ŘAZENÍ VÝROBKU pražená zrnková káva
SLOŽENÍ SE ZVÝRAZNĚNÝMI ALERGENY 100% pražená káva (100% arabika)
SKLADOVÁNÍ skladujte v suchu a temnu při pokojové teplotě
VÝROBCE CrossCafe Pražírna s.r.o., Ledecká 2207/19, 323 00 Plzeň, Česká republika
TRVANLIVOST minimální trvanlivost je uvedena na obalu výrobku, v případě zájmu je na vyžádání

Diskuze

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Povinná pole

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola