Boreta, Etiopie - espresso - 250 g

Neohodnoceno
325 Kč
Skladem (>5 ks)

100% arabika

pražená zrnková káva

Kategorie: ESPRESSO
Intenzita: Stupnice: 2 z 5
Sladkost: Stupnice: 4 z 5
Acidita: Stupnice: 3 z 5
Tělo: Stupnice: 2 z 5
Chuťový profil: bergamot, borůvková marmeláda, melasa
Země původu: Etiopie
Kontinent: Afrika
Způsob zpracování: naturální metoda
Praženo: espresso
Gramáž: 250 g

POPIS KÁVY

Káva z etiopské Sidamy se zpracovává ručním sběrem nejzralejších třešní. Po vytřídění se pak třešně přemístí na tradiční vyvýšené záhony lemované síťovinou. Jakmile jsou třešně zde, každých 30 minut se otočí, aby se zajistilo rovnoměrné sušení a zabránilo se nadměrnému kvašení. Sušení obvykle trvá asi 12-15 dní v závislosti na teplotě a vlhkosti. Po usušení farmáři kávu dopraví do suchého mlýna, kde se zbaví slupek, následně se balí a připravuje k exportu. Proces zachovává kvalitu a jedinečný chuťový profil kávy.

 

ETIOPIE

Etiopie je považována za kolébku pěstování kávy, a to nejen díky své dlouhé historii spojené s tímto nápojem, ale také kvůli široké rozmanitosti druhů a odrůd kávovníků, které se zde pěstují. Kávovník arabský, známý svou vynikající kvalitou zrn, pochází právě z této oblasti, kde se káva pěstuje už více než 1 000 let.

 

  • LOKALITA

Pěstování kávy v Etiopii se liší od mnoha jiných zemí, přičemž většina kávovníků roste na malých rodinných farmách a v přírodních lesích, spíše než na rozsáhlých komerčních plantážích. V zemi existují tři hlavní regiony pro pěstování kávy: Sidama, Yirgacheffe a Limu. Každý z těchto regionů je známý svými specifickými chuťovými profily, které jsou formovány různými klimatickými podmínkami a způsobem zpracování kávových zrn.

 

  • ZPRACOVÁNÍ

Při sklizni kávy se často používá tzv. mokrá metoda, kdy se dužina ovoce odstraní před sušením zrn na slunci, což pomáhá zachovat svěžest a čistotu chuti.

 

  • CHARAKTER

Etiopské kávy jsou vysoce ceněné pro svou komplexní a vyváženou chuť. Vyznačují se bohatou paletou květinových, citrusových a bylinných tónů, což je způsobeno specifickým klimatem, vysokou nadmořskou výškou a tradičními metodami pěstování a zpracování.

 

NÁVOD NA PŘÍPRAVU

Pro správnou přípravu espressa použijte 1 díl kávy na 2,5 dílů vody, tedy 15 g kávy na 37,5 g/ml vody.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola